Viata Politica in Romania intre 1990 si 1996

Cuprins licenta Cum descarc?

Abrevieri 4
Introducere 6
Partide politice in Romania intre traditie istorica si efervescenta postdecembrista 8
1. Prabusirea Comunismului 23
2. Guvernul provizoriu Petre Roman (26 Decembrie 1989- 28 Iunie 1990) 28
3. A doua guvernare a lui Petre Roman (28 Iunie 1990-26 Septembrie 1991) 46
4. Guvernarea Theodor Stolojan (16 Octombrie 1991 - 19 Noiembrie 1992) 55
5. Guvernarea Vacaroiu (19 Noiembrie 1992 - 11 Decembrie 1996) 63
Concluzii 79
Bibliografie 81


Extras din licenta Cum descarc?

Ceea ce m-a motivat in alegerea acestei teme de licenta cu o periodizare atat de recenta, a fost chiar gradul de noutate al deznodamantului celor sase ani postdecembristi care au reprezentat pentru Romania cautarea si alegerea unui nou drum propriu de dezvoltare, atat pe plan intern cat si international. Poate ca acesti primi sase ani de dupa revolutia din 1989 au fost insuficienti pentru a se crea o noua societate civila, cu o mentalitate schimbata pentru ca democratia sa aiba cu adevarat sanse, dar a fost un nou inceput in care statul s-a transformat in tolerant al reprimarii violente, iar cetatenii acestuia au devenit treptat actanti sociali responsabili.
Colapsul regimului dictatorial al lui Nicolae Ceausescu din 1989 a fost primit de intreaga populatie cu o imensa usurare si mari sperante. Dar mostenirea de patru decenii si jumatate de regim comunist, apasatoare mostenire a domniei arbitrare si de megalomanie a lui Ceausescu, ca si rezistenta vechilor structuri si mentalitati, s-au dovedit a fi mult mai puternice decat si-au imaginat politicienii si analistii din tara si strainatate in primele luni euforice de libertate.
Perioada de tranzitie s-a dovedit a fi mult mai dificila si mai dureroasa decat parea a fi la inceput.
Traind vreme de decenii, incepand cu 1948, sub dictatura unui singur partid (Partidul Comunist Roman), dupa 1989 Romania a fost martora aparitiei subite a mai mult de 150 de partide politice. Aceata situatie a fost generata de hotararile generoase adoptate de noile autoritati in 1990 potrivit carora un nou partid politic avea nevoie de numai 250 de semnaturi pentru inregistrare la tribunal. Principiul pluralismului politic a fost inclus in noua Constitutie adoptata.
Tipic Romaniei a fost reinfiintarea, imediat dupa caderea regimului lui Ceausescu, a celor doua partide istorice care au dominat viata politica intre cele doua razboaie mondiale: Partidul National Taranesc Crestin si Democrat si Partidul National Liberal, care au fost scoase in afara legii de regimul comunist in 1947, ca si infiintarea de partide dupa criteriul etnic (Uniunea Democratica a Maghiarilor din Romania). Viata noilor partide politice a fost marcata de frecvente diviziuni si reuniri, in special in cazul Frontului Salvarii Nationale si a Partidului National Liberal.
Dificultatile de ordin economic, inrautatite de lipsa unui program de reforma radical si rapid, revenirea a multor reprezentanti ai fostei nomenclaturi comuniste in fruntea vietii politice si administrative, in absenta unui proces al regimului comunist, tensiunile sociale si politice cu iesirile de o extrema violenta (cele trei mineriade), intrebarile persistente asupra evenimentelor neclarificate legate de trecutul recent (1989-1991), au avut un impact negativ asupra vietii politice interne si a stricat imaginea Romaniei in media internationala


Fisiere in arhiva (9):

  • Capitolul 1.doc
  • Capitolul 2.doc
  • capitolul 3.doc
  • capitolul 4.doc
  • capitolul 5.doc
  • incheierea.doc
  • Introducere - Iunie 2008.doc
  • New Microsoft PowerPoint Presentation.ppt
  • Partide politice in Romania intre traditie istorica si efervescenta postdecembrista.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!