Violenta si Agresivitatea in Spatiul Scolar

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Tema aleasa pentru acesta lucrare sa nascut din ideea ca nicio violenta asupra copiilor nu este justificata; si ca toate violentele asupra copiilor pot fi prevenite. Aceasta problema a perioadei pe care o traim este din ce in ce mai accentuata. Violenta intre si asupra copiilor are mai mult cauze si se manifesta in diferite moduri.
Nicio violenta impotriva copiilor nu este justificata. Copiii nu ar trebui niciodata sa beneficieze de mai putina protectie decat adultii. Toate formele de violenta asupra copiilor pot fi prevenite. Statele ar trebuie sa investeasca in politici bazate pe dovezi si in programe care sa se adreseze factorilor care dau nastere violentei asupra copiilor si au principala responsabilitate sa sustina drepturile copiilor la protectie si accesul la servicii si sa sprijine familiile pentru a fi capabile sa asigure ingrijirea copiilor intr-un mediu sigur.
Vulnerabilitatea copiilor la violenta este legata de varsta acestora si de capacitatea lor in dezvoltare. Unii copii sunt mai vulnerabili din cauza sexului, rasei, originii etnice, dizabilitatii sau statutului social. Copiii au dreptul sa-si exprime opiniile si aceste opinii sa fie luate in considerare in implementarea politicilor si programelor.
Cazurile de evenimente negative la unitatile de invatamant sunt abundente in presa romaneasca, incepand cu cele mai putin grave pana la cele de o violenta maxima.
Conform unui studiu international efectuat de Organizatia Mondiala a Sanatatii in 37 de tari, Romania este nominalizata pe primele locuri la violenta in scoli. Peste jumatate din profesorii romani raporteaza acte de huliganism la orele lor sau au nevoie de protectie pentru securitatea lor sau a altor elevi. 
In prezent, totusi, problema agresiunii si violentei in scoala a depasit spatiul scolar, generalizand manifestarile violentei si in alte contexte care pana nu demult pareau sigure. Formele de agresiune asociate cu noile tehnologii, precum Internet-ul si telefoanele mobile, sau prezente in relatiile dintre altii, apar frecvent in mass media. 
Violenta in scoli este un fenomen care framanta toate societatile si ea se produce la toate scolile de diferite niveluri. Spectrul ei este extrem de larg manifestandu-se pe scara larga in relatia elevi-elevi pana la profesori-elevi. 
Pe de-o parte, fenomenul nu este legat de rata criminalitatii, a divorturilor sau de procentul minoritarilor etnice. Dar pe de alta parte aceste situatii sunt in conexiune cu indicatorii sociali, cum ar fi privarile economice, varsta, calitatea sistemului scolar etc. 
CAPITOLUL I
1. VIOLENTA SI AGRESIVITATEA IN SOCIETATEA UMANA
Evolutia societatii contemporane, evidentiaza faptul ca, in pofida intensificarii interventiilor statului, justitiei si administratiei in actiunea de prevenire si combatere a delicventei juvenile si criminalitatii, asistam la o extensie a actelor de violenta si agresivitate, indreptate impotriva persoanelor, patrimoniului public sau privat. In Romania de azi, fenomenul de violenta juvenila reprezinta o problema sociala complexa, ale carei modalitati de manifestare, consecinte sociale si moduri de solutionare intereseaza atat factorii institutionalizati de control social cat si opinia publica. Este important de remarcat si faptul ca inegalitatile sociale dintre indivizi si grupurile sociale, crizele economice, inflatia, saracia, somajul genereaza stari conflictuale si tensiuni sociale.
Una dintre marile probleme ale umanitatii a constituit-o problema violentei si agresivitatii umane, a acelor tipuri de personalitati pentru care agresivitatea si violenta le apar ca cele mai corespunzatoare pentru existenta si supravietuirea sociala. etc.
Razboaie, atentate, lupte ( atat pe strada cat si in arena ), abuzurile ( ale adultilor sau ale copiilor ) sunt doar cateva dintre stirile pe care le gasim zilnic in ziare si revistele pe care le citim, la televizor sau la radio.
De cand fenomenul agresivitatii face ravagii in viata oamenilor, studierea lui capata o semnificatie personala sau sociala din ce in ce mai mare. Scopul general si mai ales interesul crescut pentru studierea agresivitatii, in toate formele ei, porneste de la premisa ca prin intelegerea modului in care comportamentul agresiv se produc, si mai ales de ce se produce el, putem dezvolta si modalitatile adecvate pentru reducerea lui atat in propria noastra viata cat si in societate.
Fiintele umane vin in lume cu o zestre biologica ereditara si cu posibilitati, capacitati care mai tarziu ii vor influenta, cu siguranta, tendintele comportamentale. Inca din copilarie, oamenii invata lucruri despre agresivitate prin observarea altora sau prin propria experienta traita. Interactionand permanent cu mediul fizic si social, oamenii sunt adesea frustrati, atacati, ofensati prin stimuli " nocivi ", abuzati sau dezechilibrati prin experiente traumatizante. In acest fel ei devin agresati sau agresori in functie de contextul situational. Dar oamenii nu numai ca actioneaza ci si interactioneaza, gandesc. Interpretarea pe care ei o dau evenimentelor influenteaza felul in care ei actioneaza asupra acelor evenimente atat in prezent cat si in viitor.
Astfel agresivitatea cu formele ei si-a facut loc in viata noastra de zi cu zi din nevoia fiecaruia dintre noi de a gasi modalitati de reducere a disconfortului psihic legat de actele agresive. Pentru ca atunci cand un comportament sau act agresiv a cauzat agresorului disconfort psihic, acest lucru se va intampla, cu siguranta si in viitor. De aceea, individul nu va face altceva decat sa gaseasca o scuza buna pentru remuscarile, vina sau reprosurile pe care si le va face in urma unui act agresiv. Aceste scuze sunt acceptate adesea si de catre ceilalti membrii ai societatii, fie pentru ca au fost sau vor fi la randul lor agresori, fie ca este modalitatea cea mai comoda si mai convenabila pentru adaptarea la diferite situatii cotidiene incarcate de tensiune .


Fisiere in arhiva (1):

  • Violenta si Agresivitatea in Spatiul Scolar.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!