Vita de Vie

Extras din licenta Cum descarc?

Capitolul I.
Relatiile vitei-de vie cu factorii ecologici
Fiecare planta, luata in parte, are posibilitati diferite de aprovizionare si prelucrare a substantelor din mediul inconjurator, fiind nevoite sa imparta factorii de vegetatie, ele intra in concurenta. Ca urmare, concurenta este cu atat mai mare, cu cat plantele vecine sunt mai apropiate, mai abundente si mai bine dotate. 
1.1. Relatiile dintre vite
Relatii de concurenta: vitele vecine pot fi din acelasi soi sau soiuri diferite,altoite pe acelasi portaltoi sau portaltoi diferiti, pot fi de aceiasi vigoare sau de vigori diferite. Vitele vecine daca sunt uniforme din toate punctele de vedere, actioneaza in mod egal la folosirea factorilor de vegetatie.In general, vitele nu sunt uniforme si, ca urmare, se creaza concurenta intre ele, daca vitele sunt la distante mai mici, mediul este mai sarac, iar deosebirile dintre vite sunt mai mari.
Relatii de ajutor: se utilizeaza in viticultura soiuri functional female si soiuri sensibile la conditiile de mediu privind diferentierea organelor florale. Acestea ca sa rodeasca, trebuie sa fie plantate in amestec biologic cu soiuri bune producatoare de polen. Plantarea in amestec este folositoare si in cazul soiurilor autofertile .
1.1.1. Relatiile dintre vite si alte plante
Relatii de concurenta: invecinarea vitei-de-vie cu orice tip de planta creaza competitie. Ele intra in concurenta pentru substante nutritive si apa din sol, lumina si dioxid de carbon. Vitele sunt in dezavantaj, cu cit plantele vecine sunt mult mai numeroase, au un aparat de absortie mai bine dotat, mai adinc repartizat si sunt capabile sa absoarba mai bine apa si substantele nutritive. Plantele mai inalte concureaza pe cele cu talie mai redusa, iar acestea concureza in dioxid de carbon pe cele mai inalte.
Relatii de ajutor: perdelele de protectie de pe nisipuri sunt bine cunoscute pentru influenta pozitiva supra cresterii si rodirii vitelor. Vitele dinspre perdeaua vestica (perdea care protejeaza pe nisipurile din Oltenia plantele impotriva vantului uscat din apus) au produs circa 100% mai multi struguri decat cele asezate spre perdeaua estica . 
1.1.2. Raporturile dintre vite - boli si daunatori
Principalele boli ale vitelor sunt: fainarea, mana, virozele si ariceala, putregaiul cenusiu.
Daunatorii periculosi sunt: filoxera galicola pentru vitele portaltoi, moliile strugurilor, anomala pentru soiurile roditoare, paianjenul rosu. 
1.2. Influenta factorilor climatologici asupra vitei-de-vie
Necesitatile vitei-de-vie fata de factorii de mediu variaza foarte mult in raport cu soiul, portaltoiul folosit, varsta butucilor, faza de vegetatie, prezenta sau absenta strugurilor pe butuc etc. Se cunoaste ca principalii factori restrictivi in ceea ce priveste cultura vitei de vie sunt factorii climatici. Cei mai importanti factori climatici pe care ii vom prezenta in continuare sunt: radiatia solara, lumina, temperatura, aerul, umiditatea aerului.
1.2.1 Radiatia solara
Principala sursa de energie este radiatia solara, primita de suprafata terestra si prin efectul ei caloric si luminos influenteaza cresterea si dezvoltarea vitei-de-vie, aceasta se exprima in calorii/cm2/minut.
In faza de vegetatie a vitei-de-vie (aprilie-septembrie) valorile radiatiei globale in regiunile viticole ale tarii noastre sunt cuprinse intre 80-92 kcal / cm2. Valorile minime inregistrandu-se in regiunile viticole ale Transilvaniei, iar cele maxime pe Terasele Dunarii si in Dobrogea. O radiatie solara mai mica de 80 kcal / cm2 este restrictiva pentru cultivarea vitei de vie. 
In regiunile viticole cu aflux redus de radiatie solara este necesara cultivarea soiurilor de struguri cu frunze mici, care permit patrunderea mai usoara a radiatiei solare in interiorul butucului. Cantitatea de radiatie solara retinuta de vita-de-vie este influentata de: expozitia terenului, latitudine, panta terenului, forma de conducere a vitei-de-vie, orientarea randurilor, densitatea de plantare si faza de vegetatie a vitei-de-vie. Reducerea radiatiei globale implica reducerea concentratiei de zaharuri a mustului si crestrea aciditatii totale a acestuia. Nu toate radiatiile solare contribuie la procesul de fotosinteza, ci numai cele cu lungimile de unda cuprinse intre 0,7 si 0,3 mm.


Fisiere in arhiva (1):

  • Vita de Vie.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!