Vitamine

Cuprins licență

Argument ...2
Scurt istoric despre vitamine .4
Capitolul 1 Notiuni despre vitamine ..5
1.1. Generalitati ..5
1.2. Rolul vitaminelor in organism 5
1.3. Clasificarea vitaminelor ..6
Capitolul 2 Vitaminele liposolubile ..7
2.1. Vitamina A 8
2.2. Vitamina D 13
2.3. Vitamina E 17
2.4. Vitamina F 22
2.5. Vitamina K ...24
Capitolul 3 Vitaminele hidrosolubile ...27
3.1. Complexul de vitamine B .28
3.1.1. Vitamina B1 ...28
3.1.2. Vitamina B2 ...31
3.1.3. Vitamina B5 ...33
3.1.4. Vitamina B6 ...35
3.1.5. Vitamina B12 .37
3.1.6. Vitamina B3 ...43
3.1.7. Alte vitamine din grupa B ..50
3.2. Vitamina C 53
3.3. Vitamina P 57
Concluzii ..59
Bibliografie ..61


Extras din licență

ARGUMENT
,,Medicus curat, natura sanat" 
Hipocrat
Alegerea subiectului " Vitamine" pentru proiectul de diploma prezentat este argumentat prin larga popularitate de care se bucura aceste mijloace terapeutice, ceea ce motiveaza importanta cunoasterii cat mai aprofundate a acestora.
Lucrarea aduce in atentie sursele naturale ale diferitelor vitamine liposolubile si hidrosolubile, proprietati si actiune farmacodinamica,elemente esentiale pentru alegerea judicioasa a acelor vitamine indicate pentru corectarea fenomenelor de carenta aparute la un moment dat.
O alta motivatie a alegerii subiectului mentionat o constituie utilizarea multilaterala si larga a vitaminelor in toate compartimentele medicale.
Vitaminoterapia este in primul rand o medicatie de substitutie. Administrarea vitaminelor se face selectiv, scopul fiind acela de a furniza organismului acea vitamina care este responsabila de aparitia manifestarilor ce se incadreaza in hipovitaminoze sau avitaminoze specifice.
Vitaminele sunt utile in limita necesitatilor organismului obisnuit, satisfacute prin aport alimentar. Stari de hipovitaminoze moderate pot aparea la copiii mici si la femeile gravide, la care starea fiziologica creste necesitatea in vitamine.
Anumite boli specifice, unele medicamente, alcoolismul cronic si tulburarile de comportament ale varstei inaintate sau ale bolnavilor psihotici constituie alte cauze de hipovitaminoze. In aceste cazuri este necesara suplimentarea medicamentoasa, prin preparate polivitaminice echilibrate si in cazuri speciale prin anumite vitamine.
De asemenea, vitaminele sunt folosite si ca adjuvante in tratamentul diferitelor boli, influentand favorabil evolutia lor.
Actiunea benefica a vitaminelor in asemenea cazuri are mai multe explicatii. 
In unele afectiuni se produc si hipovitaminoze care intra in complexul patologic al afectiunii respective, participand mai mult sau mai putin la fiziopatologia ei. Vitaminoterapia vine sa corecteze deficitul latent si sa influenteze pe aceasta cale desfasurarea tulburarii in care este folosita.
In alte stari patologice, vitaminele actioneaza direct, chiar daca nu e vorba de o hipovitaminoza. Prin unele actiuni farmacodinamice proprii, ca activatoare ale metabolismelor celulare, activatoare ale vitalitatii unor organe, ca protectoare ale acestora prin actiunile lor antibiotice, antiinfectioase , influenteaza favorabil evoluttia bolii.
Se poate spune ca vitaminele reprezinta o arma puternica in mana medicului, care e dator sa le asocieze sistematic celorlalte tratamente pentru ca, in ultima instanta, viata este un proces de ordin biochimic, caracterizat printr-o continua uzura si eliminare de substante, care trebuie inlocuite in permanenta pentru asigurarea proceselor de refacere si crestere ( ca hematopoeza , secretiile glandulare, formarea de anticorpi, s.a.).
Este important de retinut ca vitaminele, ca orice medicament, pot provoca si efecte toxice. Atrag atentia vitaminele liposolubile care, administrate in doze mari, conduc la hipervitaminoze, al caror tablou clinic este, de cele mai multe ori, mai sever decat cel al carentei.
Din toate acestea rezulta ca alimentatia trebuie sa fie echilibrata pentru a reduce cat mai mult aparitia bolilor de carenta. De retinut ca acest echilibru nu este insa posibil fara prezenta vitaminelor.
In cadrul acestei lucrari s-au tratat in amanunt rolul vitaminelor in organism, clasificarea, calea de administrare si surse de provenienta ale acestora.
Lucrarea este structurata in trei capitole.
Primul capitol reprezinta o incursiune in lumea vitaminelor, unde se detaliaza principalele tipuri de vitamine si efectele utilizarii acestora.
Cel de-al doilea capitol este concentrat pe caracterizarea in detaliu a grupelor de vitamine liposolubile, vitamina A, vitamina D, vitamina E, vitamina F, vitamina K, cat si farmacodinamica si farmacocinetica lor.
Capitolul al treilea este concentrat pe caracterizarea in detaliu a grupelor de vitamine hidrosolubile, complexul de vitamine B, vitamina C, vitamina P, cat si pe farmacodinamica si farmacocinetica acestora.


Fisiere în arhivă (1):

  • Vitamine.doc

Imagini din acest licență

Bibliografie

***, Agenda medicala, Editura Medicala, Bucuresti, 1998;
- **, Agenda medicala, editia de buzunar, Editura Medicala, 2009;
Bouchard, Mande, Terapie prin vitamine, Editura Niculescu, Bucuresti, 2003;
Cristea, Aurelia Nicoleta, Tratat de farmacologie, Editura Medicala, Bucuresti, 2004;
Erzsebet, Varga, Vitaminele si mineralele. Elemente esentiale ale vietii, Editura Farmedia, 2006.
Le Cren, Frederic, Vitamine si minerale pentru sanatate si longevitate. Antioxidantii, Editura Polirom, Bucuresti, 2006;
Liberman, Shari, Biblia vitaminelor, Editura Paralela 45, Bucuresti, 2004;
Medvetki, Viorel, Enciclopedia vitaminelor si a substantelor minerale, Editura Vladimed, Bucuresti, 2002;
Rusu, Valeriu, Dictionar medical, editia a III-a revizuita si adaugita;
Suzanne, Gallat, Vitaminele, Editura Medicala, Bucuresti, 2002;


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!