WiMAX

Extras din licenta Cum descarc?

Capitolul 1 Introducere in sistemele wireless de banda larga
Tehnologia wireless de banda larga se afla la confluenta a doua dintre cele mai remarcabile dezvoltari din istoria industriei telecomunicatiilor. Serviciile mobile wireless au crescut de la 11 milioane de abonati pe tot globul la peste 2 milliarde in 2005. De asemenea serviciile internet de banda larga au evoluat in mai putin de o decada de la 0 virtual la peste 200 de milioane.
Istoria WiMAX este legata de dorinta gasirii unei alternative competitive la tehnologiile de acces wireless traditionale (de banda ingusta).
Tehnologia Wimax e conceputa pentru a se adapta la aplicatii de banda larga atat fixe cat si mobile.
Tehnologia wimax a evoluat de-a lungul timpului, trecand prin 4 etape:
1. narrowband wireless local-loop systems, 
2. first-generation line-of-sight (LOS)broadband systems, 
3. second-generation non-line-of-sight (NLOS) broadband systems si 
4. standards-based broadband wireless systems.
1. Narrowband wireless local-loop systems(sisteme wireless de banda ingusta de tip bucla locala)
In aceasta perioada, cateva companii noi s-au concentrat doar pe furnizarea internetului wireless. Acesti furnizori de internet wireless(WISP) au dispus de sisteme in benzile scutite de licenta: 900MHz si 2.4GHz. Majoritatea acestor sisteme necesitau instalarea unei antene la client, pe acoperis sau sub streasina. 
Limitarile dezvoltarii acestor sisteme constau in alegerea cartierelor si oraselor mici. Vitezele atinse de aceste sisteme erau de cateva sute de kbps.
2. First-generation line-of-sight (prima generatie in conditii de vizibilitate directa)
Deoarece in cazul comunicatiilor prin cablu au aparut tehnologia DSL si modemurile, sistemele wireless trebuia sa evolueze spre viteze mai mari, pentru a fi competitive. 
Asadar au fost dezvoltate sisteme pentru frecvente mai mari: 2.5 GHz si 3.5GHz. In benzile de frecvente de 24GHz si 39GHz, vitezele atinse ajungeau pana la cateva sute de Mbps. 
Aceasta prima generatie de sisteme wireless de banda larga a utilizat stalpi de cateva sute de metrii inaltime si asigura acoperire in conditii LOS(vizibilitate directa) pe distante de aproximativ 56 km.
3. Second-generation non-line-of-sight (a doua generatie in conditii de lipsa de vizibilitate directa)
A doua generatie de sisteme wireless de banda larga a putut depasii problemele legate de lipsa vizibilitatii directe si a oferit o capacitate mai mare. Pentru aceasta s-a folosit arhitectura celulara si tehnici avansate de procesare a semnalului, care imbunatatesc performantele sistemului in conditii de propagare pe cai multiple. 
Problema NLOS a fost rezolvata folosind tehnici precum OFDM, CDMA si procesare multiantena. Anumite sisteme, precum SOMA Networks, au oferit performate satisfacatoare pe distante de cativa kilometrii
4. Standards-based broadband wireless systems (Sisteme wireless de banda larga standardizate).
In 1998, IEEE a format un grup, numit 802.16 pentru a dezvolta un standard pentru WMAN. Initial acest grup s-a concentrat pe dezvoltarea de solutii in banda de frecvente 10-66 GHz, avand ca scop principal furnizarea conexiunilor de mare viteza firmelor care nu puteau dispune de un traseu de fibra optica. 
Grupul 802.16 a produs un standard, care a fost aprobat in decembrie 2001. Acest standard, Wireless MAN_SC, specifica un nivel fizic, ce folosea tehnici de modulatie cu o singura purtatoare si un nivel MAC cu o structura burst time division multiplexing (TDM), care suporta FDD si TDD(time divison duplexing).
Dupa completarea acestui standard, grupul a inceput sa lucreze la extinderea si modificarea acestuia ca sa poata functiona atat pe frecvente cu licenta cat si pe frecvente fara licenta din gama de frecvente 2-11GHz. Fapt ce permite dezvoltari in conditii de lipsa de vizibilitate directa.
Acest amendament, IEEE 802.16a, a fost terminat in 2003 si continea in plus scheme OFDM la nivelul fizic, pentru a permite dezvoltarea in medii cu propagare pe cai multiple.
OFDM facea deja parte din standardele revizuite 802.11. In afara de nivelul fizic OFDM, standardul 802.16a specifica de asemenea optiuni aditionale pentru nivelul MAC, printre care si suport pentru OFDMA.
Urmatoarea revizie a standardului 802.16a a fost inceputa si terminata in 2004. Acest standard revizuit s-a numit 802.16-2004 si inlocuia standardele 802.16, 802.16a si 802.16c cu un singur standard, care a fost de asemenea adoptat de catre ETSI ca baza pentru HIPERMAN (high performance metropolitan area network). 
In 2003, grupul 802.16 a inceput sa lucreze la imbunatatirea specificatiilor pentru a permite aplicatii mobile. Aceasta revizie a fost terminata in decembrie 2005 si a fost publicata sub numele de IEEE 802.16e-2005. Aceasta specifica Scalable OFDM pentru nivelul fizic si contine modificari ale specificatiilor nivelului MAC pentru a permite mobilitate de mare viteza.
Specificatiile IEEE 802.16 reprezinta o colectie de standarde cu un scop foarte larg. Pentru a satisface diferitele cerinte ale industriei, standardul cuprindea o varietate de optiuni. IEEE a dezvoltat specificatiile, dar a lasat industriei sarcina de a le converti intr-un standard interoperabil, ce poate fi certificat. Forumul Wimax a fost format ca sa rezolve aceasta problema si sa promoveze solutii bazate pe standardele 802.16. Forumul se bucura de participare larga din partea intregii industrii, incluzand companii de materiale semiconductoare, producatori de echipamente, furnizor de internet, etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • WiMAX.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!