Zidirile Domniei Regelui Carol I - Politici Culturale, Monumente Istorice si Strategie Edilitara

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere - pg. 4
Capitolul 1. Cea dintai zidire
1.1. Societate - pg. 5
1.2. Economie si cultura - pg. 7
1.3. Efecte vizibile asupra Romaniei - pg. 10
Capitolul 2. Opera de restaurare
2.1 Biserici si manastiri - pg. 13
2.2 Monumentele patrimoniului national - pg. 17 
Capitolul 3. Resedinte regale si cladiri administrative - pg. 20
Capitolul 4. Edificii culturale si amenajari edilitare
4.1. Aparitia strazilor pavate cu piatra - pg. 27
4.2. Frumusetea orasului - pg. 29
Capitolul 5. Concluzii - pg. 48
Bibliografie - pg. 50


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Prin lucrarea de fata am urmarit aducerea aminte de ceea ce a insemnat pentru tara noastra, zidirile Domniei Regelui Carol I., politicile culturale, monumentele istorice si strategia edilitara.
Dupa scurta domnie a lui Alexandru Ioan Cuza, in anul 1866 a fost adus la putere, tanaarul de 27 de ani, Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. 
Carol s-a nascut la Sigmaringen, in ziua de 7/20 aprilie 1939, fiind al doilea fiu al Principelui Carol Anton de Hohenzollern-Sigmaringen si al sotiei sale, Josefina. 
Instaurarea acestei dinastii straine era dorita din urmatoarele motive: mentinerea si consolidarea statutului national, cresterea prestigiului european, intarirea autonomiei si nu in ultimul rand incetarea luptelor pentru domnie, atat de acerbe, care macinasera de veacuri viata politica a romanilor.
La 10 Mai 1866, Carol a sosit la Bucuresti, capitala Romaniei, acest moment a reprezentat nastera Dinastiei, si, in acelasi timp inceputul unei perioade de profunde schimbari in societatea romaneasca. 
Romania avea, la acea vreme, statut de tara aflata sub suzeranitate turca, principele Carol, primind titlul de Domnitor, a jurat credinta in fata adunarii parlamentare. 
Alegerea lui Carol ca print domnitor in Romania era sprijinita de Franta prin Napoleon al III-lea, dar si de Prusia prin cancelarul Otto von Bismark.
Primii ani ai domniei, nu au fost prea usori pentru Carol, domnitorul s-a adaptat destul de greu la agitata viata politica a Principatelor Unite, fiind, in jurul anului 1870, la un pas de abdicare. 
Lucrarea este structurata in cinci capitole principale. In capitolul de debut am incercat sa prezint prima si cea mai importanta contributie a acestui prim monah al tarilor romanesti, privind societatea, economia, cultura si toate celelalte efecte vizibile asupra tariinoastre.
In capitolul doi am facut o scurta prezentare a activitatii de restaurare a bisericilor, manastirilor si monumentelor din patrimoniul national, la care, Carol I a avut o contributie insemnata , in perioada celor 48 de ani de domnie.
Capitolul urmator l-am consacrat aducerii in prim plan a resedintelor regale si cladirile administrative din perioada domniei sale, iar in continuare am studiat amenajarile edilitare care au fost remarcabile acelei perioade, avand in vedere, momentul aparitiei primelor strazi si a fantanelor arteziene.
In concluzie, importanta regelui Carol I in istoria Romaniei nu mai trebuie demonstrata. A fost un domnitor vrednic, comandant al ostirii romanesti pe campul de lupta, precum vitejii voievozi din timpurile noastre eroice, un foarte bun gospodar al tarii si un ctitor de mari asezaminte culturale
Capitolul 1. Cea dintai zidire
1.1. Societate 
Carol I a fost intemeietorul Statului roman modern, tot asa cum 10 Mai este ziua de nastere a Statului european independent si suveran, cu numele de Romania. 
Regele Carol a fost deschizator de drumuri, el a infaptuit in Romania timp de patruzeci si opt de ani una dintre cele mai durabile dezvoltari din istoria noastra, fondand institutiii vitale, dand contur identitatiii noastre si statornicind securitatea nationala.
Evaluarea domniei lui Carol I se poate face mai simplu: daca luam criteriile de baza ale Uniunii Europene si NATO vom vedea ca, in ciuda limitarilor vremii, Carol apare surprinzator de european: fondator de institutii de baza ale Statului, promotor al profesionalismului in politica, societate si economie, strateg si reformator al Fortelor armate, incurajator al puterii soft (cultura, politica externa, traditiii, specific national), voce europeana prin excelenta, puterea exemplului personal, creator de proiecte civice, intaritor al suveranitatiii in paralel cu adaptarea la jocul regional, participant cu trupe la aliante militare continentale.
Puterea unei societati nu sta doar in politica, destinul unui natiuni nu este scris doar de conducatorii ei, iar devenirea societatii nu este creionata doar de mintile care-o ilumineaza, asa se explica, de ce, Biblioteca Fundatiei Carol I, continua sa existe dupa mai bine de nouazeci de ani si este tot atat de frumoasa precum in prima zi, fiindca memoria, precum si aportul direct al societatii profunde sunt esentiale in orice epoca. 
Carol I a fost proclamat ca domn, la 10 mai 1866, si de atunci a ramas in constiinta nationala aceasta data ca fiind ziua regalitatii. Prin Constitutia de la 1866 - Noua lege fundamentala a statului, are un puternic caracter burghez-liberal si national. 
Elaborate cu sprijinul direct al regelui Carol I, libertatile publice si cetatenesti erau proclamate pe baza principiilor revolutiei franceze din 1879 si a celei romanesti din 1848-1849, ele garantau: libertatea gandirii si dreptul de exprimare, de intrunire si asociere, libertatea individuala, se asigura, totodata, dreptul de exil politic, Romania fiind si o sprijinitoare a popoarelor vecine, in lupta pentru libertate. 
Presa se bucura de o nestingherita libertate, garantata de introducerea tribunalelor cu jurati si nu exista cenzura sau cautiune, constitutia introducea ca principii ale vietii politice: suveranitatea nationala, titlul statului fiind Romania, guvernarea reprezentativa si 
responsabila, sistemul parlamentar bicameral si monarhia ereditara.


Fisiere in arhiva (1):

  • Zidirile Domniei Regelui Carol I - Politici Culturale, Monumente Istorice si Strategie Edilitara.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!