Lucrări de licență și disertație pentru domeniul Medicină Veterinară

doc

Aprecierea Randamentului la Sacrificare a Iepurilor de Casă

ACTUALITATEA TEMEI Cunicultura este o ramură de activitate economica îndreptată spre creşterea animalelor de blană, datorită faptului că furnizează produse alimentare indispensabile în hrana omului. Creşterea animalelor contribuie la dezvoltarea întregului sector al agriculturii la mărirea productivităţii muncii şi a eficienţei economice. Creşterea animalelor deci are o contribuţie directă şi indirectă la dezvoltarea economiei agricole. În mod direct constă în realizarea alimentelor cu valoare biologică deosebită: lapte, carne, ouă; care nu se pot obţine din cultivarea plantelor. Animalele... vezi detalii

docx

Particularitățile Morfologice ale Aparatului Digestiv la Rumegatoare

INTRODUCERE De-a lungul istoriei, animalele au constituit pentru societatea omenească o sursă importantă și uneori exclusivă, de hrană și îmbrăcăminte, astfel că s-a indus deprinderea de a le studia mai atent modul de viață și obiceiurile, observații care s-au transmis apoi din generație în generație.Încercări de a sistematiza aceste observații, de a descrie și clasifica animalele întâlnim încă din Antichitate. Aristotel(384-322), în lucrarea sa “Istoria animalelor“, este primul care face prima clasificare a regnului animal: animale cu sânge – vertebrate și animale fără sânge sau nevertebr... vezi detalii

docx

Piometrul

INTRODUCERE Odată cu progresul industriei farmaceutice în domeniul medicinei veterinare, se aşteaptă ca şi succesul tratamentelor să fie pe măsură. Din păcate există situaţii în care tratamentul medicamentos nu rezolvă problema. O astfel de situaţie o reprezintă complexul hiperplazie glandulo - chistică endometrială - piometru. Am ales ca temă pentru lucrarea mea de licenţă acest coplex datorită importanţei lui în patologia reproducţiei la femele. Piometrul reprezintă o entitate frecventă, mai ales la căţele şi pisici, şi care nu beneficiază de metode eficiente de prevenire şi de tratam... vezi detalii

doc

Fluxul Tehnologic în Procesarea Cărnii de Porc

Calitatea alimentelor reprezintă un domeniu tot mai vast, alimental depăşind limita de hrană pur şi simplu. Carnea alături de alte alimente de origine animală, de exemplu laptele sau ouăle este un aliment valoros. Importanţa cărnii în alimentaţie rezidă din faptul că reprezintă o sursă concentrată de proteine cu o mare valoare biologică şi care, prin aminoacizii componenţi, completează valoarea proteinelor alimentare vegetale. Ea mai reprezintă, de asemenea, o sursă importantă de fier, zinc, şi câteva vitamine ale complexului B, iar ficatul este o sursă foarte bogată în vitamina A. Termen... vezi detalii

docx

Particularitățile Productive ale Crosului Lohmann - Brown

Actualitatea temei investigate Creşterea păsărilor, este ramura zootehniei care se ocupă cu studiul metodelor de creştere, ameliorare, alimentaţie, întreţinerii şi exploatarea a diverselor specii şi rase de păsări (Bălaşescu M., 1993). Avicultura are o importanţă economică deosebită în zootehnie şi este una din ramurile cele mai rentabile ale agriculturii. Îa cadrul economiei naţionale creşterea păsărilor joacă un rol deosebit de important. Importanţa acestui fapt urmează din următoarele: - păsările se înmulţesc mult mai repede comparativ cu alte specii de animale domestice; - păsările... vezi detalii

docx

Semiologia Afecțiunilor Renale la Pisică și Confirmarea Imagistică a Acestora

INTRODUCERE Afecţiunile renale ocupă un loc important în patologia pisicilor, reprezentând una din principalele cauze de prezentare pentru consultaţie la medicul veterinar. Bolile aparatului renal se întalnesc atât ca boli primare cât si ca boli secundare. Pisicile cu afecţiuni renale, îşi schimbă comportamentu şi cheltuielile pentru întreţinerea acestora cresc, de aici derivă importanţa examinării şi a diagnosticului precoce al acestei boli. O data ce nu sunt aduse pentru consultaţie la timp, de cele mai multe ori aceste afecţiuni devin ireversibile astfel orice intervenire terapeutică es... vezi detalii

doc

Epidemiologia Leucozei Enzootice Bovine

INTRODUCERE La începutul secolului trecut, Amedeo Borell (1903), unul dintre elevii lui PASTEUR afirma că “ celula canceroasă poartă în ea un agent virulent care îi serveşte drept excitant continuu pentru diviziunea sa”. Putem afirma cu certitudine astăzi, odată cu descoperirea virusurilor leucemogene, sarcomatogene şi a unor gene localizate în celule (oncogene) că cele afirmate corespund cu realitatea. Creşterea incidenţei oncopatiilor şi pierderile economice înregistrate în sectorul bovin ca şi implicaţiile sanitare ale acestora au impus diversificarea observaţiilor clinice şi cercetăr... vezi detalii

docx

Pește

INTRODUCERE Animalele acvatice şi produsele obţinute din animale acvatice reprezintă în acest moment una din sursele cele mai importante de proteină. în ultimile trei decenii, deşi pescăriile tradiţionale şi-au restrâns activitatea, au început să prospere pe fondul unor producţii constant mărite fermele de peşte, deci acvacultura. Acvacultura s-a dezvoltat atât de mult încât a devenit producţia de alimente cu cea mai rapidă creştere în lume iar aceasta va continua să crească şi în anii ce vor urma. Pe fondul acestei explozii a acvaculturii în întreaga lume (cu excepţia ţărilor ce trec pri... vezi detalii

doc

Supravegherea nutrițională

SUPRAVEGHEREA NUTRITIONAL-METABOLICA A ANIMALELOR I. INTRODUCERE IMPORTANTA SUPRAVEGHERII NUTRITIONAL-METABOLICE ÎN CRESTEREA SI APARAREA SANATATII ANIMALELOR Conceptul de „supraveghere nutritionl-metabolica" s-a impus ca o necesitate în urma extinderii sistemelor moderne de crestere si exploatare intensiva cu tot ansamblul de urmari benefice, dar si malefice ale acestora. In aceste conditii factorii nosogeni nutritional-metabolici pot deveni prepon¬derenti, deoarece exploatarea excesiva, necompensata prin asigurarea unei alimentatii corespunzatoare, duce la dezechilibre extrem de p... vezi detalii

doc

Diagnosticul de Laborator în Pesta Porcină Clasică

Introducere Pesta porcină clasică este o boală infecţioasă foarte contagioasă, specifică suideelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie acută caracterizată clinic prin febră însoţită de tulburări cardiovasculare, digestive, respiratorii şi nervoase, iar morfopatologic pin diateză hemoragică şi infiltraţii exsudativ-proliferative în diferite ţesuturi şi organe. După ce a fost semnalată pentru prima dată în 1833 în statul Ohio (SUA), boala s-a extins treptat în toate statele Americii de Nord, iar în 1862 în Anglia, apoi în Suedia, Danemarca, Franţa şi în alte ţări din Europa sau de pe alte co... vezi detalii

pdf

Observații asupra intervențiilor de conveniență asupra femelelor carnivorelor de companie

Introducere Printre primele animale domesticite de catre om este si cainele. Cainele domestic (Canis lupus familiaris) este una din subspeciile lupului cenusiu, este un mamifer carnivor din familia canidelor, folosit la cele mai diverse acivitati: de paza, de vanatoare, de companie, indrumatori pentru oamenii orbi, etc. Exista sute de rase de caini impartite in mai multe grupe in functie de caracteristici si utilitate. Rasele cunoscute azi au fost create de crescatori profesionisti prin selectii riguroase, menite sa conserve sau sa accentueze anumite caracteristici fiind utili oamenilor in ... vezi detalii

doc

Controlul calității laptelui, materie primă prelucrată în întreprinderi specializate

INTRODUCERE Importanţa laptelui şi a produselor lactate în alimentaţie omului De mici, laptele este hrana de bază a noilor născuţi şi a puilor de animale ajutându-i să se dezvolte şi să crească. Proaspăt muls, laptele animal ajută organismul prin bonusul de vitamine şi calciu. În toate scrierile vechi ce se referă la condiţiile de viaţă ale popoarelor care au trăit cu mii de ani înaintea erei noastre în Europa în zona Mării Mediterane, cunoşteau laptele pe care îl consumau ca atare şi sub formă de produse, în special brânzeturi. În lucrarea sa „Zece mii de ani de producţie de lapte” Mich... vezi detalii

doc

Afecțiuni Ovariene și Influența Acestora asupra Parametrilor de Reproducție la Vaci

Introducere Reproducţia este o însuşire fundamentală a organismelor vii, iar perturbarea acesteia este produsă de o serie de factori legaţi de nutriţie, dezechilibre nutriţionale, furaje insalubre, toate aceste conduc la dismetabolii şi disendocrinii, care la rândul lor dereglează procesele de reproducţie. Taurinele asigură în cel mai înalt grad satisfacerea cerinţelor omului în produse de origine animală, atât prin calitatea şi calitatea cărnii dar şi prin productia de lapte.Din punct de vedere fiziologic, laptele este definit ca produsul de secreţie a glandei mamare a femelelor mamifere... vezi detalii

docx

Râiele ovinelor

1. INTRODUCERE 1.1 CINE PRODUCE RAIA? Inca de cand au fost descoperiti, acarienii au constituit un grup important si divers, fiind un taxon de artropode din clasa arahnidelor. Acesti acarieni sunt organisme mici, uneori pot fi microscopice, avand in general capul, toracele si abdomenul nediferentiate, cu aparatul bucal, fiind reprezentat de o trompa alungita, adaptata pentru ros, intepat sau supt. Cei mai multi acarieni au dimensiuni mici, pana la 1 mm, ina se pot intalni si exemplare relative mari, de 10-20 mm lungime. In functie de modul de hrana, acarienii sunt fitofagi si zoofagi. Major... vezi detalii

docx

Organizarea și optimizarea producției la SC Doly-Com SRL cu obiect de activitate producerea cărnii de bovine

Introducere Managementul procesarii si conservarii productiei agricole s-a dezvoltat ca disciplina stiintifica relativ recenta, avand in vedere ca majoritatea intreprinderilor sunt confruntate intr-o masura tot mai mare pe piata interna si externa cu cerintele realizarii unor performante superioare sub raportul costurilor de productie, a termenelor de fabricatie, al calitatii, flexibilitatii, sub impactul cresterii continue a concurentei. In acest context, temele de programare, lansare si urmarire a productiei au constituit si continua sa reprezinte subiecte frecvent abordate in paginile li... vezi detalii

Hopa sus!